JES:n hallitus on juuri sen näköinen, hajuinen ja tuntuinen, kuin hallitusporukka itse

19.10.2019

Ei se, mitä osaat ja tiedät, vaan pikemminkin se, miten kovasti haluat oppia ja kehittyä. Uusia hallituslaisia valittaessa yhtenä merkittävänä tarkastelun kohteena ovatkin hakijan asenne ja motivaatio. Tänä vuonna valokuvaajamme Otto Virtanen ja webmasterina toimiva Maiju Schreck luottivat omiin vahvuuksiinsa hallitushaussa.

Hallitukseen hakeminen ja mukaan pääseminen edellyttävät paljon muutakin kuin aikaisempaa kokemusta järjestössä toimimisesta tai järjestökentän tuntemusta. Maiju ja Otto eivät ennen JES:n hallitusta olleet tutustuneet sen kummemmin järjestötoimintaan, vaan menivät sillä, mitä parhaiten osasivat.

– Ennen hallitukseen tuloa, mulla oli oikeastaan kokemusta vain tapahtumien valokuvaamisesta, muistelee Otto.

– Mä olin aiemmin saanut kokemusta verkkosivujen tekemisestä ja hallinnoimisesta, mutta hallitustoiminnasta mun ainut kokemus taitaa olla jostain lukioajoilta, naurahtaa Maiju.

Otto kertoo olevansa omalla vahvuusalueellaan, kun hän saa tapahtumissa räpsiä kuvia kameran takana.

Hallitukseen hakiessa onkin hyvä muistaa olla oma itsensä. Kenenkään ei pidä olla valmis ammattilainen tai rautainen tekijä haettavan pestin osa-alueilla, sillä hallituksessa toimimisen tarkoituksena on oppia uusia asioita ja päästä kehittämään itseään. Ei ole olemassa kiveen hakattuja kriteerejä, jotka jokaisen hallitukseen pyrkivän tulisi täyttää.

– JES:n hallitus on just sen näköinen, tuntuinen ja hajuinen, kuin hallitusporukka itse on, toteaa Maiju.

Hallituksessa olemisen suola on juuri siinä, että mukana on paljon erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Vuoden aikana on todistettu jos minkäkinlaisia kommelluksia, seikkailuja, onnistumisia ja oppimisen paikkoja. Asioita, joita kukaan ei olisi vuoden 2019 alussa osannut edes kuvitella.

JES:n arki onkin todellisuudessa paljon enemmän, mitä some, tapahtumat tai kokoukset antavat ymmärtää. Hallituslaisten kalenterit täyttyvät melko nopeasti JES:iin liittyvistä tapaamisista, sillä arki koostuu erilaisista edustustehtävistä, kokouksista, tapahtumista ja niiden järjestelystä, suunnittelusta, ideoinnista, toiminnan kehittämisestä ja niin edespäin.

– Onneksi meitä on useampi, joten edustukset eivät kuormita yhtä henkilöä. JES-arki tuntuu kyl hyvälle, kun pääsee olemaan ja tekemään siistejä juttuja hyvässä porukassa. Parasta on se, et ite pääsee määrittämään mitä ja miten asioita tehdään yhdessä muiden hallituslaisten kanssa, kertoo Maiju.

– JES-arki voi näyttää kokouksissa ja suunnittelupalaverissa istumiselta ja tapahtumien tekemiseltä ja niihin osallistumiselta. Jäsenet eivät kuitenkaan näe sitä, kuinka esimerkiksi valokuvia siirretään jo tapahtuman aikana kamerasta puhelimeen, jotta siitä saadaan mahdollisimman pian laadukkaita kuvia someen, kertoo Otto.

Käytännössä kukaan ei ole kertomassa, mitä kaikkea kevään ja syksyn aika tulisi tehdä. Saat toisin sanoen olla oman pestisi herra, sillä hallituskauden aikana jokainen voi asettaa itselleen haluamiaan tavoitteita ja kehittymisen paikkoja, sekä halutessaan uudistaa vanhoja käytänteitä ja rutiineja. Ennen vuoron vaihtoa uudet hallituslaiset saavat kuitenkin joka vuosi kattavan perehdytyksen ja materiaalit istuvan hallituksen jäseniltä.

– Sain itse hyviä tipsejä jo ennen hallituskauden aloitusta edelliseltä webmasterilta Jannelta. Koin, että JES:n verkkosivuja ja grafiikan luomista voisi kehittää. Asetin itselleni siis kaksi tavoitetta: JES Brändbookin aloittaminen ja verkkosivujen freesaaminen. Ilman näitä kokemuksia olisin varmasti paljon epävarmempi omasta ammatillisesta osaamisestani, toteaa Maiju.