Kuka olet?
Olen Roope Kauravaara, 20 vuotta ja tulen Tuusulasta. Muutin Jyväskylään viime vuoden syksyllä. Perustin lukiosta valmistuttuani Luminurtsi-nimisen kiinteistöhuoltoyrityksen, joka työllistää tällä hetkellä itseni lisäksi neljä muuta nuorta. Luminurtsi toimii pääasiassa Keski-Uudellamaalla, mutta olemme jo tehneet töitä myös Jyväskylässä yhden täältä kotoisin olevan työntekijäni kanssa. Luminurtsin osalta tulevaisuuden aikeeni ovat selkeät, sillä tavoitteena olisi muuttaa toiminimi vielä tämän vuoden puolella osakeyhtiöksi. Luminurtsin rinnalle on myös tällä hetkellä kehitteillä kiinteistöhuoltoon liittyvä web-sovellus, jonka julkaisuajankohta on mitä luultavimmin vielä tämän vuoden puolella. Odottakaamme siis tätä jännityksellä!
Perustin tänä syksynä myös kaverini Väinö Lehtimäen kanssa Myyjärekry-nimisen rekrytointiyrityksen, jonka tarkoituksena on kartoittaa Suomen parhaita yrityksiä ja mielenkiintoisimpia työtehtäviä myynnin ja asiakaspalvelun parista. Selvitämme yrityksien tarpeet ja toiveet työhaastatteluihin kutsuttavien profiileista. Siispä, jos lukijoina on ketään työtä tarvitsevia, ota meihin yhteyttä www.myyjärekry.fi. Työnhaku myynti- ja asiakaspalvelutyöhön ei voisi olla enää helpompaa. Me teemme kaiken puolestasi ja ohjaamme sinut suoraan työhaastatteluun!
Näiden yrityksien lisäksi toimin Jyväskylän Tiimiakatemialla tiimiyrittäjänä. Tiimiyritys, jossa itse olen mukana, on nimeltään Projektitoimisto Elementia Osk. Tiimissäni on minun lisäksi 15 tiimiyrittäjää ja tarjoamme asiakkaillemme (yrityksille) ratkaisuja sekä menetelmiä kehittää ja kasvattaa liiketoimintaa. Samalla opimme itse kasvamaan yrittäjinä.
Mitä opiskelet ja miksi olet valinnut juuri tämän alan?
Viime vuoden syksyllä tulin Jyväskylään, sillä pääsin opiskelemaan Jyväskylän Tiimiakatemialle. Tiimiakatemia on Jamkin alainen yrittäjyyslinja, jossa perustetaan tiimin kanssa osuuskunta ja pyöritetään sitä koko opiskeluiden ajan. Itse en puhuisi niinkään opiskelusta, sillä Tiimiakatemialle eivät kuulu esimerkiksi luennot tai tentit. Yrittäjyyttä opitaan käytännön tekemisen kautta. Kukaan ei tule sanomaan, mitä pitäisi tehdä, vaan kaikki tekeminen on kiinni itsestäsi. Näen, että Tiimiakatemian linja on ainut vaihtoehto itselleni tällä hetkellä, sillä en muuten ehtisi pyörittämään omia yrityksiäni ja saamaan samalla tutkintoa. Tiedän, että haluan olla myös tulevaisuudessa yrittäjä, joten mikä muukaan kuin ”yrittäjyyden huippuyksikkö” voisi olla parempi vaihtoehto.
Mistä kiinnostus yrittäjyyteen on syntynyt?
Kiinnostus yrittäjyyteen lähti kunnolla liikkeelle lukion yrittäjyyskursseilta. Kävin lukiossa melkein kaikki mahdolliset yrittäjyyden kurssit ja osallistuin esimerkiksi 24h yrittäjyyskilpailuun. Siellä oli tarkoitus kehitellä yritysidea 24 tunnissa ja esitellä se sen jälkeen tuomaristolle. Tuolloin esittelin ensimmäisen kerran Luminurtsi yritysidean ja voitin ideallani koko kilpailun. Siitä lähti halu perustaa oma yritys ja päätin toteuttaa idean heti lukiosta valmistumisen jälkeen. Nyt kun yrittäjänä on päässyt kokemaan ja oppimaan paljon uutta, yrittäjyydestä on tullut minulle unelmatyö. Omien ideoiden toteuttaminen ja omista töistä päättäminen on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Uusien ideoiden ja kokemusten myötä kiinnostus yrittäjyyteen on vain kasvanut. Tuntuu, että olisi täysin tyhmää jättää toteuttamatta hyviä ideoita ja miettiä sitten vanhana, että olisi pitänyt vain tehdä. Päiväni koostuu eri yritysteni eteenpäin viemisestä. Joka päivä pääsee toteuttamaan omia unelmia. Mikä hienointa, voin viedä päivän aikana eteenpäin useamman yrityksen hommia. Näin ei ainakaan pääse kyllästymään! Tietysti ajanhallinta on osa-alue, jonka parissa tulee varmasti olemaan vielä pitkään kehitettävää. On sanomattakin selvää, että joka päivä jää jokin asia kesken, sillä yhden päivän aikana ei kaikkea ehdi millään tehdä. Toisaalta taas seuraavana päivänä tietää, mistä jatkaa.
Tällä hetkellä tiimini Projektitoimisto Elementia on osa päivittäistä arkeani todella vahvasti. Meillä on yhdessä tiimin kanssa kaksi kertaa viikossa ”treenit”, joissa käymme yhdessä dialogia jostain tietystä aiheesta ja opimme toisiltamme. Sen lisäksi meillä on kerran viikossa tiimipalaveri, jossa kokoamme tiimin yhteisiä asioita ja kokoustamme niistä.
Miten opintosi Jamkilla ovat tukeneet yrittäjyyttäsi?
Tiimiakatemialla voin saada 1/3 opintopisteistäni omasta yritystoiminnastani. Suurimpana etuna Tiimiakatemialla näen uudet kontaktit. Tiimiakatemia on täynnä ihmisiä, joilla on paljon eriliasta tietotaitoa. Tiimiakatemian hyödyt ovatkin mielestäni paljon kiinni siitä, kuinka paljon osaat ja pystyt käyttämään hyödyksi talon sisäisiä taitoja ja suhteita. Tähän mennessä koen ainakin itse onnistuneen tässä melko hyvin. Olen löytänyt Tiimiakatemialta esimerkiksi koodarin, joka on mahdollistanut uuden yritysideani web-sovelluksen kehittämisen.
Minkälaista on ollut yhdistää yrittäjänä toimiminen ja opiskelu samanaikaisesti?
Yrittäjänä toimiminen ja opiskelu yhdistettynä voi kuulostaa vaikealta, mutta on se mahdollista. Luulen, että kaikki on kiinni itsestään, sillä jos jotakin haluaa tarpeeksi, on sen eteen myös valmis tekemään töitä. Tiimiakatemian opiskelumalli tukee opintojani, sillä saan itse päättää päiväni ja sen mitä teen. Välillä tiimillä on yhteisiä asioita enemmän, jonka syystä päivistä tulee väistämättä pitkiä, jos haluaa viedä omia yrityksiään myös eteenpäin. Minulle yrittäjyys ja omien unelmien toteuttaminen on kuitenkin suurin intohimoni, joten teen ihan mielelläni hommia myös iltaisin.
Kerrytän jatkuvasti uusia oppeja esimerkiksi markkinoinnin, myynnin ja taloushallinnon parista ja uskon, että hyötynä voin tuoda tiimilleni paljon arvokasta osaamista. Voin myös sanoa, että ilman tiimiäni ja ilman Tiimiakatemian yhteisöstä löytyviä osaajia, en olisi päässyt kehittämään yritysideoitani ainakaan yhtä nopeasti eteenpäin.
Mitä sanoisit jollekin, joka miettii oman yrityksen perustamista?
”Kaikki on mahdollista, kun uskaltaa ottaa vain ensimmäisen askeleen ja lähteä tekemään”. Usein hyvät ideat jäävät vain idea tasolle ja niiden käytäntöön vieminen jää esimerkiksi seuraavien syiden takia: ”osaamiseni ei riitä”, ”aikani ei tule riittämään” tai ”ehkä toteutan sitten myöhemmin”. Täytyy muistaa, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. On taito kasvattaa idean ympärille tiimi, joka lähtee viemään sitä eteenpäin. Yhteen hiileen puhaltava tiimi tekee moninkertaisesti paremman tuloksen kuin yksikään yksilö pystyy tekemään. Esimerkiksi Luminurtsin kohdalla olen saanut rakentaa mahtavan tiimin, joka selviää töistä myös ilman minun läsnäoloani. Niin yrittäjyyden pitääkin mennä, eikä yrittäjän itse ole tarkoitus selvitä yksin kaikesta. Se ei ole edes mahdollista toiminnan kasvaessa!